מנצחים את הכפייתיות!

כשאנחנו שקועים בתוך הכפייתיות היא הופכת לבלתי נראית. אנחנו לא שמים לב, כי היא מהפנטת אותנו ובינתיים ברקע רצות מחשבות רבות שלא תורמות לנו. היא הופכת מהר מאוד להרגל ואנחנו שוכחים כמה אנחנו מנותקים מהרגשות ומהתחושות בחוויה הישירה. ההרגלים שלנו מסוכנים בכך שאיננו רואים אותם בברור. הם פועלים בצורה סמויה ומנהלים אותנו כרצונם. כאשר נעלה את המודעות שלנו בהדרגה נהיה יותר ויתר רגישים לאופן פעולת התודעה שלנו. נוכל להבין רגשות בקלות ונדע להסתכל עליהם מקרוב.

כפייתיות משמעה להיות מנוהלים בידי רגשות: בכל פעם שעולה רגש, דחף או מחשבה בידינו שתי בחירות: לשבת ולהאזין בדרך של אי תגובה או לפעול על מנת להשכיחו. במילים אחרות להגיב או לא להגיב. אם לא נגיב ישר, הרגש יקבל את מה שהוא רצה כל הזמן הזה, רק את תשומת ליבנו. ברגע שקיבל זאת יעלם בהדרגה ויהפוך לתחושה נעימה, שקט נפשי וניקיון תודעתי.

לעומת זאת אם נפעל כתגובה לרגש, נעממו, נדחיקו ונסיטו הצידה, עד שנתרגל להעלים עין ונמשיך לפעול כך בכל ולהתחמק מההרגשה הלא נעימה. דמיינו שהנכם נוהגים ברכב, וכאשר נדלקת נורה אדומה, אתם מדביקים עליה מדבקה עם חיוך וממשיכים לנסוע. דרך זו תביא תזזיתיות, חוסר נוחות, מחשבות מטרידות, שעמום, אי שקט, טורדנות, עצבנות, אובססיה וסבל תמידי.

כפייתיות היא כל פעולה שאמורה כביכול "לתת" לנו הרגשה או לשנותה. בשביל להשתחרר מהמלכודת הנוראית הזאת נצטרך לנתק את ההרגשה שלנו מדברים חיצוניים ולהבין שיש לנו בחירה בכל רגע לקבל את ההרגשה ולאפשר לה להיות, מה שיעניק לנו חופש. זה נקרא לא להיות תלויים ולא להיאחז בדברים, רגשות, מחשבות ואנשים.

ההסברים שתודעתנו נותנת למדוע עלינו להגיב הם תמיד הגיוניים ונכונים, הרי הגיון הוא הכלי הכי חזק של המוח. כאשר התודעה כפייתית היא תיקח את משאבי המוח היקרים ותהפוך אותם לעבדיה.

התוצאה ארוכת הטווח של כפייתיות היא שתחושת הנחת הזמנית נקשרת באופן שרירותי לפעולה שזה עתה סיימנו. באופן הזה בדיוק נוצרת התניה. כעת נאמין בשוגג שיש קשר אמיתי בין ביצוע הפעולה והרגשת הפורקן המלווה. זהו מנגנון ההתמכרות הבסיסי שעובד בצורה זהה לכל סוגי הגירויים הקיימים, והוא מתקיים בגלל האופן הפשוט שבו המוח מפרש את המציאות: הוא מחבר את ההרגשה לפעולה, כי הן מופיעות ביחד.

האמת היא שאנו באי-מודע הפעלנו את רגש האי-נחת ואז כיבינו אותו. היכולת הזאת בידינו, היא תמיד הייתה, אבל לא ידענו שיש לנו את שליטה בה.

כפייתיות באה לידי ביטוי בדרך הבאה: אנחנו מרגישים שחסר משהו, משעמם לנו, ואז עולה רצון לעשות משהו, בראשינו אנחנו מדמיינים בזמן עתיד שהפעולה תביא לנחת. לאחר סיום הפעולה זה נדמה שיש תחושת פורקן, אבל לא להרבה זמן, וגם זמן זה מתקצר ככל שנצרוך יותר הנאה. ההרגל של חיפוש סיפוק בעתיד נדבק אלינו והפך להרגל של אי נחת בזמן הווה. נתקענו כעת בציפיה תמידית שמשהו יתקן את המצב בעתיד.

אנו לא שמים לב שנחת ניתן לחוש רק בהווה ולא בעתיד, מכיוון שככל שאנו נעים בזמן, הווה בא איתנו. העתיד זז קדימה מעבר לפינה ואף פעם לא מגיע. "העתיד" הוא רק רעיון מחשבתי שלא מבוסס במציאות הישירה.

זהו בסך הכל הרגל, כמו עישון לדוגמה, וכמו כל הרגל ניתן להפסיקו בכך שנבין שאין קשר בין הפעולה לנחת. בספרו המפורסם, אלן קאר מצליח לשכנע את המעשן שהסיגריה אינה מביא לו שום הנאה, ובכך הדרך להפסיק נהיית קלה ומהנה!

כדי לבדוק את עצמנו אם אנו נשלטים או לא, נעשה את הניסוי הבא:

באמצע היום, כאשר אנחנו מתרוצצים, נקבע שנשב 10 דקות מבלי לעשות דבר כלל. אם אנחנו יושבים בנחת וברוגע ונהנים מהזמן הפנוי הזה, באמת אין דבר השולט בנו. אבל אם יש הרגשה של טורדנות, מחשבות ותוכניות ללא מעצור, ניתן להסיק שאנחנו מנוהלים על ידי רגשות. הקשבה מתונה למחשבות ולרגשות מבלי להגיב תמוסס אותם. קחו בחשבון שזהו תהליך הדרגתי. אם ברצונכם לקחת את זה לשלב הבא ולטפל בכך בצורה יעילה יותר, מומלץ ללמוד לעשות מדיטציה.

הבדיקה הפשוטה הזאת יכולה להפוך בקלות להרגל יום-יומי שבו נלמד מחדש איך להרגיש את אותה נחת שיש לנו תמיד. נקבל אותה ישירות וללא מאמץ, וכשנרגיש נועם וקלילות, נשוב ליום העמוס שלנו, הפעם עם חיוך וכח מחודשים!

דוגמאות לפעולות שמעממות את רגשותינו:

    • בדיקת הפלאפון
    • פייסבוק, וואטסאפ אינסטגרם
    • אכילה או הסתכלות לתוך המקרר
    • צפייה בטלוויזיה
    • ריכול
    • סמים ומשקאות חריפים
    • מערכות יחסים חולות

 


 

אנא, שתפו את הקטע עם חבר או חברה שזה יכול לעזור להם

תמכו ביוצר התוכן בפטראון

עשו לייק לעמוד הפייסבוק הרשמי כדי להתעדכן בפוסטים חדשים

ערוץ Tree of Wisdom ביוטיוב

תגובה אחת בנושא “מנצחים את הכפייתיות!

התגובות סגורות.

יצירה של אתר חינמי או בלוג ב־WordPress.com. ערכת עיצוב: Baskerville 2 של Anders Noren.

למעלה ↑

%d בלוגרים אהבו את זה: